Handig

Wie is er wanneer aansprakelijk voor een verstopt riool?

Is je afvoer thuis verstopt? Misschien is het wel het riool die de verstopping veroorzaakt. Dat is natuurlijk nooit fijn, helaas kan je het niet altijd zelf verhelpen. Wanneer je het niet zelf kan oplossen is het nodig om een professionele ontstopper in te schakelen. Je zou de gemeente kunnen bellen om het probleem te verhelpen, maar als zij niks willen doen kan je een particuliere ontstopper inschakelen. In deze blog lees je wat je moet doen als het probleem niet bij jou thuis valt op te lossen.  

Verstopping thuis 

Een verstopping kan in de afvoer van de keuken zijn door te veel etensresten of vet dat wordt weggespoeld. In de badkamer kan het komen door de overmatige haren die door het doucheputje heen gaan. Wanneer er meerdere verstoppingen bij jou thuis zijn kan dat duiden op een verstopping in het riool van de gemeente. Als de verstopping in het reguliere riool verholpen is en de verstopping houdt nog steeds aan bij jou thuis, dan moet het riool waarschijnlijk worden uitgegraven. De kosten komen dan ook bij jou terecht. 

Gemeentelijk riool 

Als meerdere of alle afvoeren in je huis verstopt zijn is dat meestal niet een goed teken. Voordat je naar de gemeente toe gaat is het wel even handig om te checken of de buren hetzelfde hebben. Als dat zo is dan bevindt het probleem zich in het gemeentelijk riool. Dan moet de gemeente het gaan oplossen, het is wel handig om de gemeente te laten weten dat er een probleem is. Als de buren geen last hebben van verstoppingen kan het probleem nog steeds bij de gemeente liggen, helaas wil de gemeente het niet altijd erkennen. Bovendien kunnen ze de kosten van de inspectie in rekening brengen als het probleem wel bij jou thuis ligt. Het is handiger om bij een particulier een riool inspectie aan te vragen. Na de inspectie kan je ervoor kiezen om jouw riool thuis door de particulier te laten reinigen 

Kortom, houd je afvoer altijd schoon. Zo voorkom jij zelf in ieder geval problemen in het riool. Helaas kan het probleem ook in het gemeentelijk riool zijn. Als je zeker weet dat het probleem niet bij jou ligt is het handig om de gemeente in te schakelen. Het kost je geen geld en het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om de verstopping te verhelpen. Pas wel op met wat je doet, de kosten kunnen ontzettend oplopen.

Eén reactie

  • Jens

    Bedankt voor de heldere informatie over de aansprakelijkheid bij een verstopt riool. Wij hadden laatst ons toilet verstopt en onze buren klaagden daar recent ook al over. We vermoeden dat het gemeentelijk riool niet zo goed meer is. Ik zal de andere buren ook eens vragen, het is een goede tip om te controleren wie er precies last heeft van dit probleem voordat we naar de gemeente stappen.