Zo kun je afval het beste scheiden
Meer en meer huishoudens starten tegenwoordig met het scheiden van afval, en dit wordt dan ook steeds populairder om duurzamer te leven. Maar welk afval dien je eigenlijk van elkaar te scheiden? En waar moet je de verschillende soorten afval dan weggooien? In dit artikel geven we je tips om je afval zo efficiënt en goed mogelijk te scheiden.
Koop passende afvalemmers
Wanneer je wilt beginnen met het scheiden van afval, is het belangrijk om als eerste meerdere afvalemmers te kopen. Je kunt kiezen om een prullenbak met meerdere delen te kopen, of gewoon meerdere prullenbakken te kopen. Wanneer je verschillende emmers hebt voor verschillende soorten afval, wordt het al direct makkelijker om afval te scheiden.
Om het voor jezelf het gemakkelijkst te maken, is het belangrijk om minimaal drie prullenbakken of een prullenbak met drie delen te kopen. Zo heb je voor iedere soort afval een aparte emmer of deel in de emmer, en hoef je dus niet steeds naar de kliko buiten om bepaalde afvalsoorten in weg te gooien en heb je niet allemaal losse vuilzakken met verschillende soorten afval in huis staan. Door meerdere afvalemmers te kopen wordt het scheiden van afval al snel een makkelijke gewoonte.
Soorten afval scheiden
Maar welke verschillende soorten afval kun je dan scheiden? En waar moet je iedere afvalsoort weggooien? Hieronder zetten we alle soorten afval die je kunt scheiden op een rij, inclusief waar je het afval weg kunt gooien. En onthoud, je hoeft natuurlijk niet alle soorten te scheiden. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde afvalsoorten wel van elkaar te scheiden en andere niet, iets is immers al beter dan niets!
Glazen afval
Ten eerste kun je glasafval scheiden. Glasafval spreekt natuurlijk voor zich, in de zin dat alles dat onder deze afvalsoort valt gewoon gemaakt is van glas. Denk bijvoorbeeld aan lege potjes, maar ook glazen flessen of gebroken vazen. Glasafval kun je naar een glasbak in de buurt brengen. Wanneer je dit doet, is het niet nodig om het glas eerst schoon te maken en bij flessen mag de kurk er nog in of op zitten. Wel is het belangrijk om er op te letten dat er verschillende containers zijn voor wit, bruin en groen glas afval.
IJzer afval
Een tweede soort afval die je misschien niet dagelijks tegen zult komen, is ijzerafval. Opnieuw is ijzerafval precies wat je zou verwachten, namelijk alles dat van ijzer gemaakt is. Je kunt oud ijzer inleveren bij een speciaal punt voor ijzerafval. En wist je dat dit niet alleen goed is voor het milieu, maar dat je met het inleveren van je ijzerafval ook nog eens geld verdient? Op www.123oudijzerprijs.nl kun je per ijzersoort zien wat het waard is.
Plastic afval
Daarnaast kun je plastic afval scheiden, wat tegenwoordig steeds meer gebeurt. Voor plastic heb je geen aparte vuilbak die je aan straat kunt zetten, maar je moet het zelf verzamelen in een speciaal daarvoor bestemde zak, en die vervolgens naar een container voor plastic afval brengen. Hier mag je alles in weggooien dat gemaakt is van plastic.
Papierafval
Bijna overal in Nederland heb je een aparte kliko voor oud papier, die om de aantal weken leeg wordt gemaakt. Het is natuurlijk makkelijk om papier te scheiden, want je hoeft het alleen maar in deze kliko te doen en die vervolgens aan straat te zetten. Alles wat gemaakt is van karton of papier mag je in deze kliko kwijt. Heb je geen aparte kliko voor oud papier? Dan maakt jouw gemeente waarschijnlijk gebruik van aparte containers die bestemd zijn voor deze afvalsoort.
Gft-afval
Gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval, en bestaat dus uit al het natuurlijke afval in en rondom je huis. Denk bijvoorbeeld aan etensresten of het afval na het snoeien van de heg. Dit afval is belangrijk om te scheiden, zodat het vervolgens gerecycled kan worden. Van gft-afval wordt namelijk compost gemaakt. In veel gemeenten in Nederland heb je een aparte kliko voor deze afvalsoort.
Restafval
Restafval bestaat uit alles wat niet kan worden gescheiden of gerecycled. Dus eigenlijk alles wat niet valt onder de categorieën die we hierboven op hebben genoemd. Restafval kun je kwijt in de zogeheten rest kliko of in containers voor restafval.
Eén reactie
Emma de Graaf
Bedankt voor deze tips om afval goed te scheiden. Mijn man en ik hebben net een nieuw huis gekocht en we vinden het belangrijk om hier een goede, duurzame start te maken. Ik wist niet dat je met het inleveren van oud ijzer geld kan verdienen, dat is interessant. We zullen ons er eens verder in verdiepen.