Handig

Wat komt er kijken bij een opstalverzekering?

Misschien ben je wel bekend met de inboedelverzekeringen en opstalverzekeringspolissen in Nederland. Deze zijn vaak verplichting wanneer je een woning koopt met een hypotheek. In dit artikel bespreken de experts van www.opstalverzekeringregelen.nl een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp. Indien je na het lezen van deze blog nog vragen over de opstalverzekering hebt kun je contact opnemen met hun klantenservice.

Welke woonhuisverzekering dekkingen zijn er?

Net als bij autoverzekeringen heb je bij de woonhuisverzekering dekkingen. De dekking loopt van Kale Brandverzekering naar All Risk. Daar tussen zitten de Uitgebreide GevarenVerzekeringen (UGV). Dit zijn dan woonhuisverzekeringen die dekking bieden tegen brand + een aantal andere zaken. Omdat verzekeraars deze termen nogal ingewikkeld vinden hebben ze zelf ook maar een commerciële naam bedacht voor de dekking. Zo kwam ik bij Univé de term Super en Superieur tegen. De commerciële benamingen voor de woonhuisverzekeringen dekkingen die ik tegenkom plaats ik bij de echte benaming van de dekking zodat jij een beetje goed kunt vergelijken. Als je jouw woonhuis gaat verzekeren wordt er gevraagd om de herbouwwaarde. Dit is het  bedrag waarvoor jouw huis opnieuw kan worden gebouwd. Het gaat hierbij dus om de kosten van de aannemer en het materiaal om je huis opnieuw te bouwen en niet om de grond.

Wat is mijn herbouwwaarde?

Wat de herbouwwaarde van hun huis is weten veel mensen niet. Logisch, je belt niet ieder jaar met een aannemer om na te gaan hoeveel het zou kosten om je huis opnieuw te bouwen. Dit bedrag wisselt ook ieder jaar, omdat materiaal en personeel duurder of juist goedkoper wordt. Hoe kun je dan toch achter je herbouwwaarde komen? Het Verbond van Verzekeraars heeft een herbouwwaardemeter geïntroduceerd waarmee je ongeveer de herbouwwaarde van je huis kan berekenen. Indien je deze herbouwwaardemeter gebruikt heb je vaak garantie tegen onderverzekering. Dat wil zeggen dat als het bedrag hoger is dan de herbouwwaardemeter heeft aangegeven, je dan gewoon verzekerd bent.

Garantie tegen onderverzekering

Een klein aantal woonhuisverzekeringen vraagt niet eens meer om een herbouwwaarde. Zij vergoeden gewoon de kosten die verbonden zijn aan het opnieuw bouwen van je woning. Ongeacht je nu in een grote villa of een krappe arbeiderswoning woont. Iedereen betaalt dan evenveel premie. Dit is niet eerlijk, maar wel lekker makkelijk. Vroeger kwam het wel eens voor dat een woonhuis afbrandde en dat er een te laag op de polis stond. Voor dat bedrag kon de woning helemaal niet herbouwd worden. De verzekeraar gaat dan uit van onderverzekering.  Dit houdt in dat je niet de daadwerkelijk geleden schade vergoedt krijgt maar veel minder. Zo blijf je zelf met een kostenpost zitten! Het was dan noodzakelijk dat je ieder jaar bij de verzekeraar aangaf wat de herbouwwaarde van je woning was. Hiervoor was jij zelf verantwoordelijk! Tegenwoordig worden veel woonhuisverzekeringen afgesloten met een garantie tegen onderverzekering zodat deze situaties nu niet meer voorkomen. Maar controleer het even bij je verzekeraar of je wel voldoende verzekerd bent als morgen je huis afbrandt!

Fundering meeverzekeren?

Vrijwel bij iedere woonhuisverzekering is het fundament niet meeverzekerd. Dit is een klein beetje logisch, want stel dat je hele huis afbrandt. je fundament blijft onaangetast en er kan in principe een nieuw huis op worden gebouwd. Wanneer fundament wel verzekeren? Bij bepaalde gevallen kan het toch handig zijn om het fundament mee te verzekeren op je woonhuisverzekering. Dit is het geval wanneer je een verwarmingsketel in je kelder hebt. Mocht deze exploderen dan kan deze het fundament van je huis ontzetten.

Reacties uitgeschakeld voor Wat komt er kijken bij een opstalverzekering?