Wat je dient te weten over het maaien van gras
Wil je een mooi gazon? Dan is het de hoogste tijd om hiermee aan de slag te gaan. Hieronder geven we je de nodige tips over grasmaaien:
Een grasmaaier kiezen
Iedere klus begint met goed gereedschap, ook in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten grasmaaiers in omloop. Verdiep je in het aanbod en kies de grasmaaier die het best bij jouw gazon past. Ben je niet zo gek op dit soort klusjes dan is een robotmaaier misschien een optie.
Controleer het gras
Staat de grasmaaier klaar voor gebruik? Dan is het verstandig om eerst het gazon te inspecteren op takjes, kluiten en dergelijke. Verwijder zoveel mogelijk zodat er niets in de grasmaaier blijft hangen.
Zo voorkom je dat de grasmaaier schade oploopt of dat er een kiezelsteen tegen je hoofd kaatst. Kijk ook uit voor egeltjes en padden zij willen zich nog weleens tussen het gras schuilhouden.
Geslepen messen
Wanneer je grasmaaier al wat vaker gebruikt is kunnen de messen bot worden. Het gras wordt dan niet goed afgesneden waardoor het kan verdorren. Kijk de messen met regelmaat na en slijp wanneer nodig.
Grashoogte
Wanneer je het gazon weinig betreed kan je een lengte van zo’n 3 centimeter aanhouden. Wordt het gras veel belopen dan is een lengte tussen de 4 en 5 centimeter ideaal. Zodra de winter zijn intreden doet kan je het gras beter wat langer houden. Een lengte van circa 6 centimeter zorgt er voor dat het gazon zichzelf beschermd tegen vrieskou. Ook wanneer de temperatuur boven de 25 graden Celsius uit komt kan je het gras beter wat langer laten. Zo help je voorkomen dat het gras zal verbranden.
Een nat gazon
Controleer voordat je gaat maaien of het gras droog is. Zou je nat gras maaien dan krijg je een rommelig resultaat. Gras dat vochtig is heeft ook de onhebbelijke gewoonte om tussen de messen van de grasmaaier te blijven hangen. Wat je onnodig werk bezorgt. Het is een vervelend klusje om de grasmaaier daarna weer schoon te krijgen.
Op je gemak maaien
Wanneer je het gazon onder handen gaat nemen met de grasmaaier kan je dit het best op je gemakje doen. Ook hier geldt: haastige spoed is zelden goed. Loop op een ontspannen tempo achter de grasmaaier baan voor baan over het gazon. Op deze manier worden de meeste grassprieten in een enkele keer maaien afgesneden en krijg je het gewenste resultaat, en mooi strak gazon.
Het gebruik van mest
Door het maaien verliest het gras een deel van zijn voedingsstoffen. En het gras heeft dit hard nodig om te kunnen blijven groeien. Daarom is het verstandig om het gras tenminste twee maal per jaar te bemesten:
• De eerste keer bemesten kan je doen tussen maart en juni
• De tweede keer bemesten doe je bij voorkeur tussen juli en september
Kies voor deze klus, als het even kan, een biologische mestsoort. Dat geeft het beste resultaat.
Grasmat versterken
Soms oogt het mooi wanneer je het maaipatroon terug ziet. Maar om het gras te versterken is het verstandig om elke keer de maairichting te veranderen. Omdat je de grassprieten op deze manier telkens een andere kant op dwingt wordt het gras letterlijk veerkrachtiger en krijgt je gazon een verzorgde uitstraling.
Bron: Tuinengras.nl