Verwachting huizenprijzen 2019-2020 en daarna
Nederland herstelt zich langzaam maar zeker na de economische crisis van 2008. Deze had natuurlijk een enorme impact op de totale economie van ons land, maar met name ook de huizenmarkt werd hard getroffen door deze recessie. De koopkracht ging erop achteruit en mensen durfden niet meer uit te geven. Als gevolg hiervan wouden mensen ook geen nieuwe huizen meer kopen en kwamen andere huishoudens niet meer van hun te koop aangeboden woning af. Sommige huizen bleken dusdanig onverkoopbaar dat ze soms wel tot de helft van de originele waarde moesten zakken. Ook hypotheken bleken onbetaalbaar en de schulden bouwden zich langzaam steeds hoger op.
Gelukkig verkeert Nederland zich sinds 2014/2015 weer in staat van herstel. De huizenmarkt is sindsdien weer enorm aangetrokken en zal dit naar alle waarschijnlijkheid ook in 2016 doorzetten. Vanaf 2015 bleken er ook uit de stijgende verkopen binnen het duurdere segment woningen, zoals grote en vrijstaande huizen. Het feit dat de huizenmarkt weer zo aantrekt komt met name door de extreem lage hypotheekrente die op dit moment geldt. De gemiddelde rente in 2015 was zo’n 3 procent over een periode van 20 jaar. Ook werd de gemiddelde tijd dat een woning te koop staat korter: zo’n 100 dagen, ten opzichte van 160 dagen in 2013. De laatste jaren is er zelfs sprake van een hausse.
In het verlengde van de reguliere huizenmarkt komt ook de aankoop van een tweede woning steeds meer in trek. Je zou kunnen stellen dat de recreatiemarkt meeprofiteert van de vastgoedhausse.
Niet alleen het aantal woningverkopen steeg in het afgelopen jaar, ook de prijs bleef voor het eerste sinds tijden gelijk of steeg zelfs. Woningen liggen qua vraagprijs op dit moment nog zo’n 12 procent onder het absolute hoogtepunt van 2008, maar ook alweer 8 procent hoger dan het dieptepunt.
Het lijkt erop dat er ook meer woningen worden gekocht, dan te koop aangeboden, wat uiteraard een positief effect heeft op de prijs. Mensen hebben op dit moment wellicht nog het gevoel dat huizen relatief goedkoop zijn en dat ze nu hun slag moeten slaan. Dat in combinatie met de lage hypotheekrente maakt het kopen van een huis in 2017 aantrekkelijk, zelfs voor jonge kopers of startende ondernemers. De Rabobank voorspelt een stijging in huizenprijzen van 2,75 tot 4,75 procent. Hoewel de huizenmarkt zich dus aanzienlijk herstelt, gaan experts er vanuit dat het aantal verkopen dit jaar weer iets af zal nemen. Ook zullen de maandelijkse lasten omhoog gaan, omdat de prijzen van huizen wel stijgen, maar het gemiddelde inkomen gelijk blijft.
Hoewel werd gedacht dat de hypotheekrente niet verder kon dalen dan de laagste stand sinds 1540 in 2014, zette deze daling zich in 2015 voort tot een unieke 2,10 procent. De verwachting voor 2016 is dat deze rente zo laag zal blijven. Wat huizenprijzen betreft is de verwachting zeer positief. Eind 2015 kostte een huis gemiddeld 3,4 procent meer dan in 2014 en steeg de totale verkoop met 24 procent. De verwachting is dat huisverkopen in 2020 ook zullen blijven aantrekken en dat de prijs hierbij zo’n 4 procent zal stijgen ten opzichte van het jaar ervoor.
Over het algemeen kan worden gezegd dat de consument weer meer vertrouwen krijgt in de huizenmarkt. Het algehele herstel van de economie en de groei die daarbij komt kijken heeft direct invloed op de huizenmarkt. De combinatie van meer werkgelegenheid, meer koopkracht en de extreem lage hypotheekrente maakt dat meer mensen weer een huis durven te kopen. De stijgende huizenprijzen zullen ook veel gezinnen helpen die op dit moment in financieel zwaar weer verkeren, doordat hun huis weer meer waard wordt dan de hoogte van de hypotheek.