Duurzaam

Soorten zonnepanelen op een rij

In Nederland zijn inmiddels al ruim 1,5 miljoen woningen voorzien van pv-systemen, oftewel zonnepanelen. Dat is niet voor niets. Naarmate het klimaatprobleem meer aandacht kreeg, kwamen er veel producten op de markt die konden bijdragen aan een beperking van het klimaatprobleem. Zo kwamen onder meer zonnepanelen op de markt.

In Nederland zijn er vier verschillende soorten  duurzame zonnepanelen verkrijgbaar op de markt. De verschillende soorten panelen binnen de pv sector verschillen in vermogen, kosten en voordelen. Indien jij zonnepanelen kopen overweegt, is het verstandig om de verschillende soorten langs te lopen en te vergelijken. Op die manier weet jij zeker dat jij de juiste keuze maakt.

Monokristallijn zonnepanelen

De zonnecellen in dit zonnepaneel bestaan uit één kristal, waarvan het productieproces gecontroleerd plaatsvindt. Om deze reden wijzen alle kristallen dezelfde kant op, waardoor de monokristallijn zonnepanelen een egaal zwarte kleur hebben. Daarbij hebben deze panelen het hoogte rendement, waarbij de opbrengst een paar procenten hoger is ten opzichte van polykristallijne zonnepanelen. Hierdoor zijn monokristallijn kwaliteits zonnepanelen ook duurder in aanschaf.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere, grove kristallen. Dit paneel heeft een gebroken schervenpatroon die gunstig geprijsd is en een redelijk hoog rendement biedt. De opbrengst licht immers enkele procenten lager ten opzichte van monokristallijn zonnepanelen. Hierdoor ligt de aanschafprijs ook een stuk lager.

Amorf zonnepanelen

In deze zonnepanelen wordt amorf silicium gebruikt. De zonnepanelen bevatten geen kristallen, waardoor de panelen gemakkelijk kunnen buigen. De amorf zonnepanelen bieden echter het minste rendement van de vier soorten. Hierdoor ligt de prijs wel een stuk lager, al zijn deze panelen ook een stuk minder geschikt voor op daken. Dit soort zonnepanelen wordt het meest toegepast op voer- en vaartuigen.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn redelijk nieuw en hebben hierdoor een langere levensduur dan de andere drie soorten panelen. Daarbij zal dit soort minder snel degraderen, waardoor de eigenaren langer kunnen geniete van een hoge opbrengst gedurende de levensduur. Fabrikanten geven aan dat de glas-glas zonnepanelen na tien jaar nog 90% van de capaciteit bieden en na twintig jaar ruim 80%. Hiertegenover staat echter een hoge aanschafprijs, die overigens snel terug te verdienen is door de hogere opbrengst.

Reacties uitgeschakeld voor Soorten zonnepanelen op een rij