Duurzaam

De meest gestelde vragen rondom zonnepanelen

Tijdens mijn wandeling door de woonwijk kwam ik tot het besef dat steeds meer woningen in de wijk zonnepanelen plaatsen. Zo zijn in de afgelopen twee weken al drie nieuwe huizen in de wijk voorzien van zonnepanelen. Dat is niet gek, aangezien zonnepanelen momenteel een opkomende trend zijn. Steeds meer huishoudens maken gebruik van zelf opgewekte energie dankzij de zonnepanelen op het dak.

Wellicht overweeg jij zelf ook om zonnepanelen te laten plaatsen op jouw woning. Het kan immers een hoop geld besparen, in sommige gevallen zelfs geld opleveren, en jij draagt bovendien bij aan een verbetering van het milieu. Om te bepalen of zonnepanelen inderdaad de moeite waard zijn, is het belangrijk om antwoorden te krijgen op al jouw vragen rondom zonnepanelen. Om die reden zal ik in dit artikel de meest gestelde vragen rondom zonnepanelen behandelen.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen wordt helaas vaak verkeerd berekend, ook door leveranciers. Dit komt doordat zij geen rekening houden met de afschrijvingen, degradatie en vervanging van de huidige omvormer na 10 tot 15 jaar. Indien deze situaties allemaal worden meegenomen bij het berekenen van het rendement van zonnepanelen zal het rendement zo’n 4 à 6% zijn. Dit is overigens nog altijd een hoger rendement ten opzichte van de huidige spaarrekening.

Hoe werkt salderen?

Het is mogelijk om als eigenaar van zonnepanelen gebruik te maken van het salderen. Hierbij zul jij het stroom dat jij wel hebt opgewekt, maar niet hebt gebruikt, terugleveren aan het net. Jouw meter op jouw energierekening zal hierdoor teruglopen en wordt verrekend met de stroom die jij verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit proces heet salderen.

Wat kosten zonnepanelen?

De pv sector is vaak een behoorlijke investering. Hierdoor haken veel huishoudens af. Indien jij zonnepanelen aanschaft met de gehele installatie, waaronder de omvormer en het bevestigingsmateriaal, en de uitvoering van de installatie kun je uitgaan van een bedrag van circa €5.000 euro. Hierbij wordt ervanuit gegaan dat er sprake is van een gezin van vier personen, waarbij grotendeels van de stroom zelf opgewekt zal worden door de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?

De hoeveelheid zonnepanelen die jij kan plaatsen, is afhankelijk van de grootte van het oppervlakte. Vaak worden de pv-systemen op het dak geplaatst in verband met zo min mogelijk schaduw door de dag heen. Doordat er ook afstand gehouden moet worden tussen de zonnepanelen is het verstandig om een expert in te huren om deze vraag te laten beantwoorden.

Reacties uitgeschakeld voor De meest gestelde vragen rondom zonnepanelen