Verhuizen

Hoeveel moet ik overbieden op een huis?

Een huis kopen is anno 2021 moeilijker dan ooit. Doordat de vraag veel groter is dan het aanbod, komen er op iedere bezichtiging tientallen mensen af. Doordat de interesse zo groot is, gaan vrijwel alle huizen tegenwoordig voor ver boven de vraagprijs weg. Om kans te kunnen maken op je droomhuis moet je dus overbieden. Maar hoe bepaal je hoeveel precies? Dat lees je in dit artikel. 

Neem een aankoopmakelaar in de arm

Het allerbeste advies wanneer je graag wilt bieden op een huis is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Let erop dat je een lokale makelaar uitzoekt. Wil je bijvoorbeeld bieden op een huis in Rotterdam, kies dan ook een aankoopmakelaar uit Rotterdam. Deze kent de lokale markt namelijk het beste. Een aankoopmakelaar kan je dankzij zijn of haar netwerk ook helpen om een exclusieve bezichtiging te krijgen. Hierdoor voorkom je dat je bij het bieden tegen tientallen mensen moet opboksen, waardoor je vaak al meteen kansloos bent. 

Een bod uitbrengen – hoe werkt dat? 

Heb je een huis bezichtigd en wil je die graag hebben, dan moet je een bod uitbrengen. Dit proces is vrij simpel: je kunt je bod schriftelijk of telefonisch bij de verkoopmakelaar indienen. Maar denk er niet te makkelijk over. Een aankoopmakelaar kan je helpen om het juiste bedrag te bepalen. Dit hangt onder andere af van bouwkundige en juridische zaken. Een aankoopmakelaar weet als geen ander om aan de hand van alle mogelijke factoren de juiste bieding te bepalen. Voorkom wel dat je een te hoog bedrag biedt. Je moet namelijk een boete van 10 procent van de koopsom betalen als je het huis toegewezen krijgt maar de financiering niet rond krijgt. 

Maar hoeveel moet ik nou overbieden? 

Het bedrag of het percentage dat je moet overbieden hangt af van verschillende factoren. De vuistregel is een percentage van 15 tot 20 procent. Maar dit is niet in beton gegoten. Heeft de verkoopmakelaar bijvoorbeeld erg hoog ingezet qua vraagprijs, dan is een overbieding van 15 procent niet per se nodig. Ook de regio, de periode en het aantal potentiële kandidaten zijn van invloed op hoe hoog het ideale bod is. Een eenduidig antwoord kunnen we je dus hier niet op geven. Het beste advies is om de hulp in te schakelen van een lokale makelaar. Die kan als beste het ideale bod voor je inschatten. 

Reacties uitgeschakeld voor Hoeveel moet ik overbieden op een huis?