Interieur

Het bijhouden van de tijd

Er zijn verschillende manieren om de tijd bij te houden en vanuit de oudheid werd er steeds meer technologische vooruitgang geboekt. Voorheen maakten we gebruik van de stand van de zon en de hemellichamen om te weten hoe laat het is. Alhoewel de zon altijd aanwezig is, is deze manier komen te vervallen en is hij vervangen door andere methodes. Tegenwoordig kunnen we gebruik maken van verschillende soorten klokken en horloges, die de tijd allemaal op een steeds meer accuratere manier weergeven. 

We zijn allemaal wel bekend met de standaarduitvoering van de klok en weten dat hier een bepaald mechanisme aan te pas komt. Ontwikkelingen hebben zich steeds sneller opgevolgd, zodat we gebruik kunnen maken van de nieuwste technologieën om de tijd steeds beter af te kunnen lezen.

De mechanische tijd

Naast klokken aan de muur of horloges om de armen, kunnen we ook nog steeds onderscheid maken tussen de verschillende soorten klokken die ontwikkeld zijn. De zonneklok wordt al lange tijd niet meer als serieus middel gebruikt en is meestal alleen nog aanwezig als siervoorwerp. Mechanische klokken, alhoewel wat verouderd, kunnen nog steeds gebruikt worden.

Uitgelicht: https://www.klokkenshop.com/wandklokken/ 

Een goed voorbeeld van de mechanische klok is bijvoorbeeld het slingeruurwerk. De mechanische klok wordt met een automatisch mechanisme aangestuurd om de tijd af te laten lezen. Dit heeft het voordeel dat de klok zichzelf in beweging houdt en de tijd blijft laten zien. Natuurlijk kan het zijn dat dit af en toe een vertraging met zich meebrengt, aangezien er ook andere krachten op de klok van toepassing zijn.

De tijd vanuit het kristal

Naast de mechanische klokken hebben we ook nog de quartz klokken. De quartz klokken waren de eerste klokken die gebruik maakten van elektriciteit. Een batterij wekt elektrische spanning op dat vervolgens naar een set van quartz kristallen werd geleid. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat de kristallen beginnen te trillen en deze trilling wekt de werking van het tijdsmechanisme op. De quartz klokken en horloges werken zeer nauwkeurig en lopen na het gebruik van een week minder dan 1 seconde achter.

Tip: https://www.klokkenconcurrent.nl/nextime-klok.html 

Dit zorgt er natuurlijk voor dat de klok zeer accuraat werkt en de tijd nagenoeg altijd nauwkeurig aangeeft. De kristallen zijn erg gevoelig en moeten daarom voorzichtig behandeld worden. Daarnaast voelt het misschien ook wel een beetje speciaal om te weten dat er een verstopt kristal om je pols hangt die je altijd een handje kan helpen bij het achterhalen van de tijd.

Reacties uitgeschakeld voor Het bijhouden van de tijd