Handig

Eenpersoonshuishoudens zal stijgen tot ruim 3 miljoen in 2030

Wanneer je aan eenpersoonshuishoudens denkt dan denk je misschien als eerste aan de vrijgezelle twintiger die alleen in zijn appartementje woont, logisch, maar de groei in die alleenstaande huishoudens zal in de toekomst meer en meer toenemen door die andere grote groep, de senioren.

Met de toename van het aantal ouderen als alleenstaanden groeide niet alleen de behoefte aan de thuiszorg, maar ook ontstond er meer eenzaamheid. Afname in de mobiliteit en gezondheid wordt gezien als de bron van dit probleem. Toch mogen we ook het wegvallen leeftijdsgenoten zeker niet vergeten mee te rekenen. Mantel of thuiszorg leek een lange tijd een deel van deze problemen weg te kunnen nemen tot de corona crisis zich aandiende.

Niet alleen de druk op de thuiszorg is sinds het uitbreken van de pandemie vergroot. Ook de mantelzorg heeft het zwaar. Niet alleen in fysieke vorm, ook mentaal ervaren veel zorgverleners het verlenen van de zorg als een last. De corona stelt ze namelijk voor dilemma’s die niet altijd even makkelijk te verhelpen zijn. Bij het verlenen van zorg, zeker op het lichamelijke vlak, denk hierbij aan het wassen, verschonen of aankleden van van een client of bekende, is lichamelijk bij onontkomelijk. Hoe kunnen deze mensen in deze tijd dus toch goed geholpen worden en hoe gaan we hier in de toekomst mee om als de aantallen zullen toenemen. Met de volgende richtlijnen moet zorg en contact voor de senioren toch nog een beetje mogelijk zijn.

COVID-19 en het verlenen van zorg aan ouderen

Ten eerste, bundel je bezoek zoveel mogelijk. Stel een lijstje op van zaken die er echt gedaan moeten worden. Denk hierbij aan de persoonlijk verzorgende taken maar ook de huishoudelijke taken zoals schoonmaken en eventuele klusjes in en rondom het huis. Door bezoek en taken te bundelen zorg je voor zo’n min mogelijk fysieke contactmomenten met elkaar. Bovendien beperk je hiermee ook de kans om de oudere te besmetten. Zorg dat je voor het bezoek goed je handen wast en je kleren schoon zijn. Voorbereiding is dus het halve werk. 

Wanneer je op bezoek bent kun je de buitenactiviteiten het beste even in en rondom het huis doen. Mocht je toch naar de stad willen voor een boodschappen doe dit dan bij voorkeur alleen. Wil je er een uitstapje van maken om toch even de deur uit te zijn, ga dan bij voorkeur op tijdens dat je weet dat het rustig is. 

Als je zelf twijfelt aan je gezondheid blijf dan thuis en vraag iemand anders om de zorg te verlenen. Het is dan ook slim om, vooraf af te spreken wie er invalt of jou vervangt wanneer je niet naar de oudere kan gaan. Wil je als hulpverlener of als bekenden nog meer informatie over het geen je kan doen betreft zorg of een andere vorm van aandacht?  Bezoek dan vooral eens op de website van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderenzorg

Vergeet ook de handige hulpmiddelen niet

Het leven van alleenstaande ouderen kan behoorlijk worden verrijkt met hulpmiddelen. Dit kan gaan van een rolstoel of krukken maar ook bijvoorbeeld een traplift in huis. Alles wat de zelfredzaamheid kan bevorderen, zal in dit geval van corona ook bijdragen aan gezonder leven. Hulpmiddelen kun je vaak huren of je of tweedehands aanschaffen. Zo kun je voor een aantrekkelijke prijs gebruikte trapliften kopen bijvoorbeeld. Voor de mentale gezondheid is een menselijk contact natuurlijk ook belangrijk. Probeer dit zoveel mogelijk via videobellen te doen of als je toch langs wilt gaan, doe dit dan zoveel gebundeld.

Reacties uitgeschakeld voor Eenpersoonshuishoudens zal stijgen tot ruim 3 miljoen in 2030