Handig

Slaapkamer inrichten voor goede nachtrust

Val jij moeilijk in slaap? Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlanders met slaapproblemen kampt. Slaapproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Soms komt het door psychische problemen, maar het kan ook liggen aan de inrichting van je slaapkamer. Neem je slaapkamer daarom eens onder de loep en ontdek hoe jij weer kunt genieten van een goede nachtrust. In deze blog geven we je graag een aantal tips.

Natuurlijke kleuren

Een felle kleur voor aan de muur? Het is beter om je slaapkamer niet uitbundig te maken. Het gaat er tenslotte om dat je tot rust komt. Daarom is het beter om te kiezen voor kleuren die je ook terug vind in de natuur. Eventueel kun je nog spelen met de natuurtinten. Ga bijvoorbeeld voor een kleurverloop op de muur. Begin onderaan de muur met een donkere tint en eindig met een lichte tint. Een kleurverloop zal zorgen voor geborgen gevoel net zoals de natuur ons dat gevoel ook geeft. Het kleurverloop is ook goed te combineren met een wat donkerdere vloer.

Combineer verlichting

De slaapkamer is een plaats van ontspanning en rust. Daarom is het slim om diverse verlichting met elkaar te combineren. Met de basisverlichting verlicht je de hele kamer. Dit is ideaal wanneer je jezelf wilt omkleden. Maar in de avond heb je meer behoefte aan sfeerverlichting. In de slaapkamer wil je graag tot rust komen, terwijl basisverlichting ervoor zal zorgen dat je actief blijft. Hierdoor zal je ongemerkt langer wakker blijven. Sfeerverlichting creëer je door dimbare verlichting of een gezellige tafellamp of staande lamp in de hoek van de slaapkamer.

Opgeruimd staat netjes

Sommigen vinden een nette slaapkamer heel belangrijk, terwijl anderen totaal geen moeite te hebben met de rommel in hun kamer. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen in een rommelige slaapkamer slechter slapen. De rommel zou zorgen voor meer onrust in het hoofd, wat kan resulteren in onrustig slapen. De rommel en onrustig slapen kan uiteindelijk resulteren in stress. Om dit soort problemen te voorkomen kun je dus het vervolg maar beter gewoon je slaapkamer netjes opruimen. En beperk het aantal decoraties ook tot het minimale in de slaapkamer. Hoe meer decoratie, hoe rommeliger een slaapkamer kan ogen.

Vermijd elektronica

Een slaapkamer is natuurlijk bedoeld om in te slapen. Maar toch heeft het merendeel van de mensen in Nederland een televisie op de slaapkamer. Wist je dat dit eigenlijk helemaal geen goed idee is. Dit kan namelijk een van de oorzaken zijn van jouw verstoorde nachtrust. Ook een telefoon is niet aan te raden in de slaapkamer. Het is heel verleidelijk wanneer je niet kunt slapen om even je e-mail of het nieuws te checken. Het licht van een beeldscherm zorgt ervoor dat je langer wakker blijft, waardoor je later in slaap valt. Ons advies is dan ook om elektronica te vermijden in de slaapkamer. Kijk televisie in de woonkamer en laat je telefoon daar ook liggen als je naar bed gaat.

Reacties uitgeschakeld voor Slaapkamer inrichten voor goede nachtrust