Veiligheid

De verborgen gevaren van een onveilige trap in huis

Een huis kan veel verborgen gevaren hebben, maar de trap in jouw woning mag daar niet één van zijn. Trappen kunnen helaas voor iedereen gevaarlijk zijn, dus niet alleen voor kleine kinderen of ouderen. Controleer daarom, voordat je een huis koopt, of de componenten van de daarin aanwezige trap in een goede staat verkeren. En of er geen structurele zwakheden zijn die een toekomstig probleem zouden kunnen vormen.

Doe een kleine inspectie

Een kleine inspectie is een geweldig hulpmiddel om verborgen gebreken te vinden. En een aantal eenvoudige onderhoudswerkzaamheden en/of reparaties kunnen een gemakkelijke oplossing bieden. Een trap in een woning is altijd verrassend gevaarlijk. Want zelfs als de treden in goede staat zijn, kan je er toch nog struikelen en vallen. Iets wat elk jaar weer bij veel senioren het geval is. Het is daarom van cruciaal belang dat een trap over de juiste veiligheidsvoorzieningen beschikt.

De meest voorkomende problemen

Enkele van de meest voorkomende problemen, naast rondslingerende items, zijn een gebroken loopvlak of losse vloerbedekking. Of bijvoorbeeld een slechte leuning of ongelijke treden. Al deze elementen zijn bij een trap renoveren goed te voorkomen en moeten absoluut onmiddellijk verholpen worden.

Controleer om deze reden of de hoogte tussen elke afzonderlijke trede wel correct is en of de trappen waterpas zijn. En dus niet in de loop van de tijd kromgetrokken of gebarsten zijn. Bovendien kan een trap met vloerbedekking scheuren hebben, waardoor er struikelgevaar ontstaat.

Eventuele oneffenheden moeten uiteraard ook snel hersteld worden. Vervang een tapijt als het zijn grip verliest en over een trede begint te schuiven. De leuningen zijn ook zeer cruciaal voor de trapveiligheid. Er moet er zonder meer eentje aanwezig zijn en in een prima staat verkeren.

Een hoge trapveiligheid is een must

Wat het probleem ook is, de juiste oplossingen voor een hoge trapveiligheid zijn een must. Een piepende trap is niet alleen vervelend, maar het kan ook grotere problemen blootleggen. De afzonderlijke treden worden immers vaak door een wig vastgehouden, dus niet door spijkers of schroeven. Kijk in dit geval eens naar de onderkant van de trap. Want deze wiggen kunnen namelijk losraken of eruit vallen. Als dit inderdaad het geval is, dan kunnen ze veelal weer op hun plaats worden gehamerd. Vervang in het algemeen alle kapotte elementen. En weet bovendien dat met een goede verlichting en een stevige fundering jouw trap ook geen gevaar meer voor je huis is.

Voorkom catastrofale verwondingen

Omdat trappen voorkomen in bijna alle huizen en gebouwen beschouwt men ze als vanzelfsprekend. Ze zijn echter niet altijd veilig in gebruik. Iets wat heel nare gevolgen kan hebben. Want het uitglijden, struikelen of vallen op een trap kan tot catastrofale verwondingen leiden. Het is daarom heel belangrijk dat een onveilige trap adequaat en snel aangepakt wordt. De bovengenoemde aandachtspunten zullen je daarbij zeker helpen.

Reacties uitgeschakeld voor De verborgen gevaren van een onveilige trap in huis