Wit houten vloeren leggen
Vloeren: ze bestaan in verschillende groottes, kleuren, vormen en materialen. Wanneer je een winkel bezoekt die vloeren verkoopt weet je vaak niet waar je eerst moet kijken. Wanneer je aandacht gegrepen wordt door een fantastisch stuk vloer, ligt een ander stuk al op de loer.
Het kiezen van een vloer is een belangrijke keuze omdat het niet iets is dat je zomaar snel vervangt, maar ook omdat het iets is die enorm bepalend is voor de uitstraling van je huis. De eerste dingen die opvallen als je een huis binnenkomt zijn meestal de muren en de vloer. Zeker als het gaat over een houten vloer! Geloof me, een wit houten vloer is helemaal een echte blikvanger!
Wit houten pareltje
Natuurlijk zijn er ook veel andere geliefde alternatieven beschikbaar. Laminaat, tegels, vinyl, kurk zijn één voor één geduchte concurrenten, maar de wit houten vloer is toch een pareltje die er bovenuit schijnt.
Het is een houten pareltje, omdat hout veel karakter en uitstraling bevat. Hout is een aandachtstrekker en geeft jou kwaliteit, comfort en gezelligheid. Hout wordt steeds schaarser en duurder en kan dus ook helpen bij het omhoog brengen van de waarde van je huis.
Het is een wit pareltje, omdat de kleur wit fris is. De kleur wit creëert openheid, het gevoel van meer ruimte. Wit staat ook voor ontspanning en rust en is daarom toepasbaar op meerdere kamers in je huis. Want, zeg nu zelf, achter een zware werkdag kan je toch best wat rust gebruiken?
Het leggen van een (wit) houten vloer
Wat doe je als je je vloer gekocht hebt? Plaats je hem dan zelf of laat je hem plaatsen? Veel hangt er natuurlijk van af. Het hangt vooral af van hoe handig je bent. Een houten vloer plaatsen is niet de moeilijkste klus die er is, maar zeker ook niet de meest makkelijke. De moeilijkheidsgraad is wel afhankelijk van welke houten vloer je koopt en hoe je ze moet plaatsen.
Er zijn namelijk verschillende manieren om een houten vloer te plaatsen, afhankelijk van de soort houten vloer die je koopt.
- Clipsysteem: Bij dit systeem kunnen de planken eenvoudig in elkaar geschoven worden en kunnen ze later nog opnieuw gelegd worden.
- Zwevend: Dit is een systeem waarbij de planken onderling verlijmd worden in de groef, ook hier kan de verplaatsing van de vloer nog relatief snel uitgevoerd worden.
- Gelijmd: De tand en groef worden verlijmd en verbinden zo de vloerdelen die volledig op de ondergrond verlijmd worden. Dit zorgt voor een betere akoestische isolatie.
- Genageld: De planken worden met nagels bevestigd op de vloerribben, waardoor de vloer een optimale stevigheid heeft en ook lang kan meegaan.
Het plaatsen van een clipsysteem en een zwevende plaatsing zullen gemakkelijker gaan dan een houten vloer die genageld wordt. Sta je toch open voor een uitdaging en wil je het allemaal lekker zelf proberen? Ga ervoor! Er zijn veel sites beschikbaar van doe-het-zelf zaken die je genoeg uitleg geven over hoe je dat het best kan aanpakken, bovendien kan je ook eens langsgaan om extra hulp te vragen of hulp vragen aan iemand die er iets van kent.
En als het helemaal niet lukt, kan je nog altijd de overstap maken naar een professionele vloerlegger!