Sanseveria: de ideale kamerplant
Bijna iedereen kent de Sanseveria. Deze kamerplant is al generaties lang zeer populair. En wij begrijpen wel waarom! Het is een leuke kamerplant om te zien, heel anders dan de andere kamerplanten. De bladeren groeien niet aan stengels, maar komen direct uit de grond. Het blad is breed en komt bovenaan samen in een scherpe punt. Door dit uiterlijk heeft de plant ook wel de bijnaam “Vrouwentongen”, omdat vrouwen een scherpe tong hebben.
Naast het uiterlijk is de Sanseveria ook nog eens erg functioneel. Het is een zeer sterke kamerplant, bijna onverwoestbaar. Niet voor niets is deze plant uitgeroepen tot Studentenplant van het Jaar! Daarbij is de plant sterk luchtzuiverend en draagt de plant dus ook nog eens bij aan de gezondheid in huis.
Er is altijd wel een Sanseveria die bij jouw woonsituatie past. Er zijn namelijk zeer veel soorten verkrijgbaar. Daarover hieronder meer. Daarna vertellen we je graag meer over de verzorging van de Sanseveria en hoe je deze kunt stekken.
Veel variatie
De Laurentii is de meest voorkomende soort. Deze soort heeft brede bladeren met de kenmerkende gele strepen aan de zijkanten. Wil je wel een mooi, breed blad, maar liever wat meer groen? Dat kan ook. Dan kun je kiezen voor de Zeylanica. Beide soorten worden tot wel een meter hoog!
Gelukkig zijn er ook Sanseveria’s die een stuk kleiner blijven. Deze zijn leuk voor op tafel. Een kleine Sanseveria is bijvoorbeeld de Bacularis. Deze bladeren zijn bijna helemaal rond in plaats van plat en worden dus niet zo hoog.
Welke soort je ook kiest, de verzorging is voor allemaal hetzelfde. Daarover hieronder meer.
Sanseveria verzorging
We zeiden het al: de Sanseveria is een ijzersterke kamerplant die bijna niet kapot te krijgen is. Dat betekent niet dat je hem niet hoeft te verzorgen. Het blijft een levende plant die aan bepaalde eisen moet voldoen om te kunnen groeien en bloeien. De belangrijkste punten in de verzorging zijn de standplaats, water geven en verpotten.
- De standplaats. Het maakt de Sanseveria niet zoveel uit waar hij staat. Zowel een schaduwrijke als zonnige standplaats is goed. Kies je voor zonnig? Laat de plant na aankoop wel even wennen. Plaats hem niet meteen bij een raam met de volle zon, maar bouw de hoeveelheid zonlicht rustig op. Houd er bij een standplaats in de schaduw rekening mee dat de plant langzamer zal groeien.
- Water geven. De vuistregel is: liever te weinig dan teveel. Deze plant kan prima tegen wat droogte, maar gaat dood aan te drassige grond. Je kunt de grond dus beter iets uit laten drogen voordat je water geeft. Als de bladeren gaan rimpelen ben je te laat met water geven.
- Verpotten. De Sanseveria heeft ijzersterke wortels en kan een stenen pot breken! Verpot de plant voordat dit gebeurt. Een beetje afhankelijk van de groeisnelheid, maar meestal is om de 2 jaar verpotten prima.
Sanseveria stekken
Deze kamerplant laat zich vrij eenvoudig stekken. Dat is leuk omdat je zo makkelijk andere mensen blij kunt maken met deze plant. Snij hiervoor een blad af, zo dicht mogelijk bij de basis. Vervolgens snij je dat blad in stukken van 5 tot 10 centimeter. De onderkant van die stukken zet je in water. Na een paar weken verschijnen er worteltjes. Als de worteltjes een paar centimeter zijn kun je de stekken in de aarde zetten. Deze zullen uitgroeien tot nieuwe planten!