Brandtrappen en vluchtroutes
Bij gebouwen zie je vaak een brandtrap. Dit wordt ook wel een vluchttrap genoemd. Deze trappen zijn bedoeld om in geval van een brand of een ongeval, mensen snel het pand of gebouw te laten verlaten. We spreken hier dus over het ontruimen van een gebouw. Er ontstaat een onveilig situatie, door bijvoorbeeld brand. Mensen moeten dan zo snel mogelijk weg kunnen. Hiervoor worden noodtrappen of brandtrappen geplaatst waardoor iedereen snel het pand of gebouw kan verlaten.
Buitengevel
Brandtrappen vind je vaak aan de buitengevel van een gebouwd. Vaak zijn de trappen gemaakt van staal, aluminium of zelfs gewapend beton. Dit zijn materialen die niet snel vlam zullen vatten, wat natuurlijk belangrijk is op het moment dat er een brand uitbreekt. Er zijn verschillende soorten trappen, zoals rechte trappen, maar ook spiltrappen. Spiltrappen ogen vaak mooier en kunnen in diverse stijlen worden uitgevoerd.
Vluchtroutes
Brandtrappen maken dus deel uit van de vluchtroutes die zijn opgesteld. Deze vluchtroutes worden altijd in nauwkeurig overleg opgesteld met specialisten zoals de brandweer. Het opstellen van een vluchtroute is dus niet iets wat je zomaar doet, hier komt veel expertise bij kijken. Mocht je een vraag hebben voor het opstellen van een vluchtroute, doe je er goed aan om expertise van een specialist in te schakelen.
Wanneer is een brandtrap verplicht?
Je vraagt je misschien af wanneer je een brandtrap verplicht. Dit verschilt per type gebouwd of pand. Dit is vaak opgenomen in het bouwbesluit. Voorop staat dat (brand)veiligheid steeds belangrijker wordt bij gebouwen en panden. Als eigenaar van een pand of gebouw ben je verplicht om (goede) vluchtroutes aan te leggen. Dit kan (en moet vaak) door middel van een brandtrap. Het voordeel van deze brandtrappen is dat ze ook vaak eenvoudig bij bestaande gebouwen geplaatst kunnen worden, waarvoor vaak minimale aanpassingen nodig zijn.
De eisen
De eisen van de brandtrappen worden wel steeds strenger. Dat is ook niet zo gek, want er vallen helaas nog steeds (dodelijke) slachtoffers. Een recent voorbeeld is nog de brand die tijdens oud & nieuw uitbrak in het appartementencomplex in Arnhem. Door het ontbreken van brandtrappen zaten de bewoners als ratten in de val. In dit appartementencomplex was ook maar één vluchtroute, die ook nog eens uitkwam in de centrale hal van het complex. Brandtrappen aan de buitenzijde van het gebouwd hadden er voor kunnen zorgen dat de mensen veilig en snel het pand hadden kunnen verlaten en daardoor niet onnodig in de rook hadden hoeven te zitten. Met alle (angstige) gevolgen van dien.