Handig

Wat gebeurt er met je hypotheek als je zakelijk gaat leasen?

Zakelijk leasen gebeurt altijd vanuit een overeenkomst tussen een bedrijf en een leasemaatschappij. In principe worden zakelijke overeenkomsten niet gerelateerd aan de persoonlijke situatie van de eigenaar van een bedrijf. Toch is het zaak om goed na te denken over het aangaan van een leasecontract als je een hypotheek hebt. Met name je rechtmatige positie als eigenaar van een bedrijf zou invloed kunnen hebben op de hoogte van de hypotheek die kan worden afgesloten. Het komt echter maar heel zelden voor dat dit tot problemen leidt.

ZZP’ers moeten alert zijn

Wie als ZZP’er werkt en een zakelijk leasecontract afsluit voor een bedrijfsauto kan in zeldzame gevallen te maken krijgen van beïnvloeding van de hoogte van een hypotheek. Er is echter nooit sprake van rechtstreekse invloed van het leasecontract op de hypotheek. Het gaat dan altijd om de invloed die het leasecontract heeft op de winst van het bedrijf. Mogelijk daalt die winst zo sterk, dat er minder kan worden geleend met een hypotheek. Over dit onderwerp is meer te vinden op LPFS.nl. Bij bedrijven met een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak wordt de hoogte van een hypotheek niet beïnvloed door een leasecontract.

Wat als werknemers een leaseauto hebben?

Als een werknemer van een bedrijf een leaseauto krijgt heeft dat ook geen invloed op de hoogte van het bedrag dat hij met een hypotheek kan lenen. Het leasecontract staat op naam van het bedrijf, wat volledig los staat van een hypotheek van de werknemer. Het enige waar een werknemer rekening mee moet houden is de bijtelling van de leaseauto.

Waarom leasen in plaats van kopen?

Sommige eigenaren van een bedrijf willen de volledige controle over hun uitgaven en zijn wellicht van mening dat ze met een leasecontract duurder uit zijn. Toch is dat niet het geval. Er wordt een zakelijk vervoermiddel aangeschaft op basis van afbetaling. Uiteraard wordt daar rente over betaald, maar dat gebeurt ook als een bedrijf geld moet aantrekken voor de aanschaf van zakelijke auto’s. Een leasecontract zorgt er slechts voor dat de betaling van de auto’s gespreid wordt. Het bedrijfskapitaal kan ondertussen voor andere doeleinden worden ingezet.

Reacties uitgeschakeld voor Wat gebeurt er met je hypotheek als je zakelijk gaat leasen?