Interieur

Verlichting als sfeerbepaler in huis

Verlichting als sfeerbepaler in huis_1

Stel je voor, je hebt een leuk interieur samengesteld en bent helemaal trots op het eindresultaat. De kleuren matchen en de materialen zijn goed op elkaar afgestemd. Maar dan is het een koude wintermaand en al vroeg donker… Je zet je verlichting aan, maar je interieur lijkt in niets op die gezellige kamer als het zonnetje naar binnen schijnt! Er zijn wat donkere hoeken en alles lijkt zo wit. Dit moet toch ook anders kunnen?

We nemen je mee naar 3 vuistregels waarmee ook jij een lichtplan kunt maken voor meer sfeer in huis.

Maak onderscheidt tussen functionele verlichting en sfeerverlichting

Wanneer je een eigen lichtplan maakt, is het goed om met een leeg canvas te beginnen. Het liefste werk je met een plattegrond op papier en teken je hierop verlichting in. Liever niet op je plattegrond tekenen? Overtrekpapier is hier perfect voor.

  1. Bepaal waar je algemene verlichting wilt plaatsen. Denk aan de keuken, een doorloop of de woonkamer. Kies hier voor meerdere lichtpunten met minimaal één meter afstand tussen de lichtpunten.
  2. Daarna voeg je functionele verlichting toe op plekken waar extra licht nodig is. Bijvoorbeeld boven de eettafel, het aanrecht, een kunstwerk aanlichten of een leeslamp bij de bank.
  3. Als laatste bekijk je welke plekken geen verlichting hebben. Bijvoorbeeld muren of hoekjes in de woonkamer. Kies hier subtiele lampen die donkere plekken verlichten. Juist deze laatste subtiele verlichting geeft sfeer aan je huis.

Kies voor verlichting in dezelfde lichtkleuren

Het is misschien voor de hand liggend, maar plaats alleen verlichting in dezelfde lichtkleuren. Het gebeurt weleens dat men kiest voor witter licht in de keuken of boven een eettafel. Dat is begrijpelijk, aangezien je hier “beter” licht nodig hebt. Maar vanaf de bank kijkend naar een wit licht boven de eettafel, brengt geen sfeer. Daarnaast lijkt het warmere licht, nog “geliger” door het witte licht.

Qua lichtkleur In huis kies je het beste een Kelvinwaarde van 2300K tot 3000K. Dit zijn warme, maar toch heldere lichtkleuren. Wist je dat wanneer je verlichting met dezelfde lichtkleur, maar van een ander merk plaatst, hier ook veel kleurverschil in kan zitten? Houdt hier rekening mee.

Wil je toch liever in de keuken een witter (werk)licht? Dan bestaat er ook aanpasbare verlichting. Dit kan d.m.v. een schuifknopje op het armatuur, of via een slim protocol. Dit wordt ook wel ‘dim to warm’ of ‘CCT aanpasbaar’ genoemd.

Verlichting als sfeerbepaler in huis

Sluit (slimme) dimmers aan

Klaar met je lichtplan? Bekijk dan ook eens de optie tot dimmen van je algemene en functionele verlichting. Wanneer je een gezellig avondje op de bank doorbrengt, kan het soms fijn zijn om verlichting wat minder heftig aanwezig te laten zijn. Uitschakelen is geen optie, aangezien verlichting de grote sfeerbepaler is.

Ben je niet zo handig met het aansluiten van draden en dimmers? Snappen we. Dan kan het een optie zijn om slimme verlichting aan te schaffen. Slimme verlichting is niet zo ingewikkeld als de meeste mensen denken. Zo zijn er tal van opties en het enige wat je nodig hebt is je mobiele telefoon.

Daarnaast kun je met slimme verlichting ook scenes instellen. Bijvoorbeeld als het donker wordt, dat de verlichting automatisch op een bepaalde stand staat. En dit alles kun je ook nog eens met je mobiele telefoon of via spraak bedienen, hoe handig!

Hoe je het ook gaat aanpakken, verlichting is een grote sfeerbrenger. Pas altijd dezelfde lichtkleuren toe en deel je verlichting op in drie categorieën; algemene verlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Succes met het toepassen van je eigen lichtplan.

Reacties uitgeschakeld voor Verlichting als sfeerbepaler in huis