Handig

Laat je deur lang meegaan met het juiste onderhoud

Het is belangrijk dat een deur lang meegaat. Dit kan door een deur van optimaal onderhoudt te voorzien. Hang en sluitwerk moet om de tijd worden ingevet bijvoorbeeld met smeermiddel om het scharnier of schuifsysteem zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar ook hout moet eens in de lak om houtrot te voorkomen. Buitendeuren moeten extra goed worden onderhouden omdat deze worden blootgesteld aan wind en weer.

Reinigen

Reinig deuren regelmatig met reinigingsmiddel een vochtige doek. Zorg ervoor dat je alle natte plekken goed afveegt zodat het vocht niet teveel in gaat trekken door na te wrijven met een schone doek. Om kwaliteit van het materiaal te behouden is het af te raden om schuurmiddel of agressief reinigingsmiddel te gebruiken, want dit kan op termijn het materiaal aantasten. Ventileer daarnaast vochtige ruimtes zoals badkamers. Zo voorkom je houtrot door schimmels en vocht in badkamerdeuren.

Periodiek onderhoud aan deuren

Kijk onder andere naar aangebracht kit in en om het deurkozijn en controleer deze eventueel op scheurtjes en barstjes. Kit zo nodig even bij. Scharnierpennen kunnen het beste worden uitgenomen en ingevet met zuurvrije vaseline. Ook om sloten zo soepel mogelijk te laten lopen is periodiek invetten van sloten met zuurvrije vaseline een goede optie. Cilinders kunnen worden ingespoten met speciale cilinder of slotenspray. Tevens is het handig valdorpels uit te nemen alvorens deze met niet agressief schoonmaakmiddel te reinigen en te smeren zodat deze soepel loopt. Controleer ook deurkrukken op eventuele speling tussen deurbouten.

Draai zonodig aan om buitensluiting te voorkomen. Indien een deurkruk vaak wordt gebruikt kan er ruimte ontstaan en de deurkruk er zelfs afvallen. Daarnaast kun je controleren of de aanslagrubbers nog goed zijn omdat deze gevoelig zijn voor veroudering. Er kunnen vuiltjes op het aanslagrubber komen waardoor deze niet goed meer functioneert. Ook is het handig daarom deze rubbers in te vetten met zuurvrije vaseline. Indien je een deur gaat verven is het verstandig eerst de aanslagrubbers te verwijderen om verf vervuiling te voorkomen. Brandveilige deuren maken gebruik van brandvertragende. Voor onderhoud hiervan kun je het beste bij de fabrikant informeren.

Controleer tot slot deurhangers op slijtage. Het is van belang en veilig als deze soepel en sterk zijn. Gesleten deurhangers kunnen ervoor zorgen dat een deur (half) uit het kozijn valt. Controleer op vervanging, smeer en reinig indien nodig de deurhangers. Denk hierbij aan sluitsnelheid, sluitvolgorde en het smeren van bewegende delen.

Onderhoudsfrequentie en verf

Zorg voor halfjaarlijks reinigingsonderhoud bij kunststof deuren liefst met een zachte doek en niet met schuurmiddel en sponzen. En controleer jaarlijks op beschadigingen. Dit geld ook voor aluminium deuren. Houten buitendeuren vragen meer onderhoud. Tevens moeten deze eens in de 5 jaar gelakt en geschilderd worden. Voordat je gaat schilderen moet je eerst goed ontvetten, schuren en de deuren stofvrij maken voor de juiste hechting van de verf. Zet de deur eerst in grondverf.

Bron: deurenweb.nl

Reacties uitgeschakeld voor Laat je deur lang meegaan met het juiste onderhoud