Duurzaam

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen gaan volgens de beschrijvingen vaak zo’n 25 jaar minimaal me. Dit is echter niet ook de tijd waarin ze maximaal rendement bieden.De zonnepanelen opbrengst berekenen is dus wel belangrijk. Zo kan je bepalen wanneer je eigenlijk geen waarde meer hebt van een zonnepaneel en vervanging nodig zou zijn.

Het maximale eruit halen

Wie kiest voor zonnepanelen, moet wel ook goed weten waarmee gewerkt gaat worden. Zo is het zaak om te zorgen dat deze optimaal functioneert. Denk aan zaken zoals de omstandigheden en de omgeving die een rol kunnen spelen hierin. Denk echter net zo goed ook aan het doen van onderhoud om de werking en levensduur te verlengen.

De terugverdientijd bepalen

Het is ook goed om te weten wat de terugverdientijd is. Daarvoor heb je eerst inzicht in de aanschafkosten nodig. Neem daarin ook eventuele subsidies mee, waarover je hier meer kan lezen. Het is fijn om zo snel als mogelijk te kunnen terugverdienen. Alleen al omdat je op die manier dus ook veel meer overhoudt aan het gebruik op lange termijn.

Hoe lang gaan ze mee?

Het is slim om goed te bekijken hoe lang een levensduur van het zonnepaneel is. Dit hangt bijvoorbeeld af van het type materiaal dat gebruikt is om het zonnepaneel te maken. Dit kan monokristallijn of polykristallijn zijn. Die gaan bovendien langer mee dan panelen van dunne film of amorf silicium. De kwaliteit is een grote factor in hoe lang alles zal meegaan.

Het doen van onderhoud

Om de levensduur te verlengen heb je een goed wapen in handen. Je kan namelijk de zonnepanelen laten nakijken en reinigen. Dit kan je in ieder geval een keer per jaar doen. op die manier zorg je namelijk dat ze in de best mogelijke staat blijven. Waardoor ze langer maximaal blijven presteren. Zonnepanelen krijgen veel te verduren, dus onderhoud kan een grote factor zijn.

Andere belangrijke zaken

Er zijn ook nog andere belangrijke zaken die een rol spelen. Zo zijn bepaalde onderdelen sneller versleten. Die moeten dus ook eerder vervangen worden om alles goed te laten functioneren. Daarnaast is het goed om te kijken hoe je de panelen ook na de garantieperiode nog lang in goede staat houdt. Sommige modellen houden het tot wel 40 jaar vol.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe lang gaan zonnepanelen mee?