Handig

De beste tips voor brandveilige woning

Brandveiligheid is van groot belang voor een duurzame, veilige woon-en werkomgeving. Maar het is ook iets waar nogal wat organisatie en investeringen voor nodig zijn. Als je jouw pand of woning beter wilt beveiligen tegen brand, dan is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen. In het onderstaande overzicht vind je enkele handige tips om dat goed te doen!

1. Installeer een rookmelder

Je kan het risico op gewonden grotendeels vermijden als je beschikt over een systeem dat werknemers of gezinsleden waarschuwt voor brand. Rookmelders doen er echter nog een schepje bij, en gaan zelfs al af van zodra er rook gedetecteerd wordt. Dankzij een betrouwbare rookmelder kan het gebouw vlot en veilig ontruimd worden, waardoor het risico op gewonden of doden een stuk kleiner is.

2. Een brandblusser als voorzorgsmaatregel

Vaak zijn de meest ouderwetse maatregelen nog de beste van allemaal – en een goed voorbeeld daarvan is de brandblusser. Een brandblusser kan gemakkelijk overal in je eigen huis of bedrijf geplaatst worden, en vormt een snel en doeltreffend wapen tegen plots brand. Kies wel voor toestellen van goede kwaliteit, zodat je ze gemakkelijk kunt gebruiken en ze een eventuele brand snel doven.

3. Laat zeker geen kaarsen branden!

Het klinkt misschien een beetje banaal en vanzelfsprekend, maar laat nooit kaarsen branden in huis of op het werk. Vooral in ruimtes waar het risico op brand des te groter is. Zodra je de woning verlaat, doe je er goed aan om alle kaarsen uit te blazen. Het risico dat een kaars zomaar omvalt is klein, maar het groot genoeg om je voorzorgen te nemen!

4. Laad ’s nachts geen toestellen op

Vaak wordt onderschat hoe gevaarlijk elektrische toestellen zijn, vooral als ze onbewaakt en voor een langere periode opladen. Als een elektrisch apparaat te lang oplaadt, raakt het sneller oververhit. In bepaalde gevallen verhoogt dat ook het risico op een vonk, en dus op brand.

5. Pas op met sigaretten

Ten slotte mag het gezegd zijn dat sigaretten ook een bedreiging vormen voor de veiligheid van je woning. Het roken op zich is enkel schadelijk voor de gezondheid, maar peuken vormen een waar risico voor ruimtes die vatbaar zijn voor brand. Zorg dus altijd dat je over een asbak beschikt, en duw peuken altijd goed uit!

Brandpreventie is altijd de moeite waard

Het snel blussen van een brand, dat is belangrijk – maar het is natuurlijk nog altijd beter om een dergelijke probleem te voorkomen. Er zijn heel wat manieren om brandveilig te leven en te werken, en bovenstaande tips zijn slechts enkele van de vele. Doe je het goed, dan is je woning of bedrijf echter een stuk beter bestand tegen brand.

Reacties uitgeschakeld voor De beste tips voor brandveilige woning